Türkiye İMSAD, inşaat sektörü ve ekonomi camiasının yakından takip ettiği Temmuz ayı aylık sektör raporunun sonuçlarını yayınladı.
Türkiye İMSAD, inşaat sektörü ve ekonomi camiasının yakından takip ettiği Temmuz ayı aylık sektör raporunun sonuçlarını yayınladı. Raporda, inşaat malzemelerine yönelik iç talebin Mayıs ayında zayıfladığı ve dış talebin yavaşlama işaretleri göstermeye başladığı belirtildi. Rapora göre, en güçlü pazarlardan biri olan euro bölgesindeki gelişmelerin Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatını iki şekilde etkilemesi bekleniyor.
Türk yapı malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu İMSAD, Temmuz ayı sektör raporunun sonuçlarını yayınladı. Raporda, 2022 yılının ilk çeyreğinde yapı malzemeleri sektörünün üretimi %4,4 artarak Ocak ayında enerji tasarrufu ve emisyon azaltımı nedeniyle %0,1 artarak Şubat ayında hızla artarak 8,3’e yükseldi. Mart ayında ise %4,8’e düştü. İkinci çeyreğin ilk ayı olan Nisan ayında ise %2,8 olduğu hatırlatıldı. Raporda şu bulgular yer alıyor: İnşaat malzemelerinin endüstriyel üretimi, geçen yılın Mayıs ayına göre yalnızca %0,5 artarak yavaşlamaya devam etti. Mayıs resmi tatili nedeniyle daha az iş günü nedeniyle üretim artışı yavaşladı. Sonuç olarak, yılın ilk beş ayında üretim geçen yılın ilk beş ayına göre %3,5 arttı. Mayıs ayında yapı malzemelerine yönelik iç talep zayıflarken, dış talep yavaşlama belirtileri göstermeye başladı.
2022’de bazı alt sektörlerin çıktısı artacak, bazı alt sektörlerin çıktısı azalacak. Bu yılın ilk beş ayında bir önceki yıla göre 12 alt sektörün üretimi artarken, 10 alt sektörün üretimi azaldı. İlk beş ayda en yüksek üretim artışı %32,5 ile seramik karo malzemeleri, %23,4 ile parke ve zemin kompozit malzemeleri ve %22,6 ile seramik sağlık gereçlerinde gerçekleşti. Çelik çubuk ve profillerin üretimi %15,7, plastik yapı malzemelerinin üretimi ise %22 arttı. Aynı dönemde tuğla ve kiremit üretimi %18,5, çelik radyatör üretimi %11,4, yalıtımlı kablo üretimi ise %5,7 düştü.
Euro bölgesi ve İngiltere’de inşaat faaliyetlerindeki daralma ve inşaat malzemelerine olan talep, Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatını sınırlandırıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, Avrupa genelinde enerji ve gaz tasarrufları uygulandığından, birçok enerji yoğun yapı malzemesi üreticisinin de kısıtlanabileceği belirtildi. Bu, Türkiye’den ek tedarik nedeniyle kaybedilen üretimi telafi etmek için güçlü bir seçenektir. Bu durumda Türkiye’nin Avrupa’ya yaptığı inşaat malzemeleri ihracatının olası kaybının minimumda tutulması bekleniyor.