Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu Açıklandı

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu Açıklandı

Türkiye İMSAD, inşaat sektörü ve ekonomi camiasının yakından takip ettiği aylık sektör raporunu yayınlıyor. Türkiye İMSAD Ocak 2022 Sanayi Raporu’nda, plansız enerji kesintileri ve kısıtlamalarının yapı malzemeleri sektörünü olumsuz etkilediği vurgulanarak, sektörün kayıplarının kesinti günleriyle sınırlı olmadığı vurgulandı. Önümüzdeki günlerde kısıtlamalar ve kesintiler uygulanırsa, yapı malzemeleri sektöründe 2021 yılında artan üretimin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyebileceği, bu indirimlerin planlanması gerektiği ve erken bir takvim duyurusunun önemine dikkat çekildi. Yapı malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Yapı Malzemeleri Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Ocak 2022 Sanayi Raporu’nda şu bulgulara yer verildi: Ocak ayında yaşanan plansız enerji kesintileri ve kısıtlamalar, diğer sektörlerde olduğu gibi yapı malzemeleri sektörünü de olumsuz etkiledi.

Sanayi elektriği ve doğalgazda kesinti ve kısıtlamaların önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. Yapı malzemeleri sektörünün birçok alt sektörü enerji yoğun olduğundan, elektrik kesintileri ve kısıtlamalar yapı malzemeleri sektöründe diğer sektörlere göre nispeten daha yüksek kayıplara neden olmuştur. Çünkü yapı malzemeleri endüstrisinin birçok sektörü, elektrik ve doğal gaz işlemek için yüksek fırınlar kullanıyor. Üretim kesintiye uğrarsa, fırınların soğumasının ardından yeniden başlaması haftalar alabilir. Böylece kayıplar, enerjinin kesildiği veya kısıtlandığı günlerle sınırlı kalmayıp, bir “domino etkisi” ile artmaktadır. Özellikle yıl sonundaki yüksek enerji artışı ve Ocak ayındaki kesintinin ardından yapı malzemeleri sektörü için en büyük risklerin enerji ve emtia arzları olduğu görülüyor. Bu riskleri yönetmek, kesintisiz ve öngörülebilir enerji ve emtia tedarik maliyetlerini gerektirir.

2020 yılında 282,5 milyon ton üretim yapan yapı malzemeleri sektörü, 2021 yılında üretimini %18 artırarak 334 milyon tona çıkaracak. Planlanmamış kesintilerden kaynaklanan haftalık üretim kaybı, 2021’de haftalık ortalama 6,4 milyon ton üretim göz önüne alındığında daha da belirgindir. Fırın kayıplarının yanı sıra tedarik zinciri aksamaları ve üretim kaymaları da ek kayıplar olarak görülmektedir. Plansız enerji kesintileri ve kısıtlamalar da ihracatı olumsuz etkiledi. 2021 yılında yapı malzemeleri sektörü, haftalık ortalama 1,25 milyon ton ihracat ile 64,79 milyon ton ihracat yapacak. Haftalık ihracat kazancının 600 milyon dolar civarında olduğu düşünüldüğünde, elektrik kesintileri veya kesintileri sırasında kayıplar ciddi boyuttadır. Ayrıca ihracat gecikmelerinden kaynaklanan reklam maliyetleri ve müşteri rahatsızlığı da diğer olumsuz gelişmelerdir.

YORUMLAR YAZ