Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayisine ilişkin kapsamlı verilere göre, bu yılın ilk yarısında Türkiye’den (serbest bölgeler dahil) yapılan makine ihracatının toplam değeri 12,5 milyar doları buldu. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Batı’nın enerjiyi dönüştürme çabalarının Türkiye’de yeni bir düzen olarak yansıyacağını ve tedarik zinciri değişikliklerinin etkisini beraberinde getireceğini belirterek, “Türkiye makine ihracatında en yüksek yerli katma değere sahip ülkedir.” dedi.
Türkiye’nin makine ihracatı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %7,9 artarak 12,5 milyar dolara ulaştı. Almanya ve ABD, Türkiye’nin aylık en büyük ihracatçıları olurken, Rusya’ya makine ihracatı Haziran ayında yüzde 50’den fazla artışla 100 milyon doların üzerine çıkarak üçüncü sırada yer aldı. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, euro bölgesi ekonomisindeki yavaşlamanın beklendiği gibi makine ve teçhizat yatırımlarına yansımadığını belirterek, ülkelere enerji arzının önemine dikkat çekerek, bölgedeki işletmelerin daha da canlanmaya başladığını söyledi. Sözlerine “Haziran ayında makine ihracatında düşüş yaşadığımız Almanya ve İtalya da en ciddi enerji arzı ve güvenlik sorunu yaşayan AB ülkeleri. Yıllardır ilk kez aylık dış ticaret açığı yaşayan Almanya derinden etkileniyor. Aksine bizim durumumuzda Çin’de Rusya’ya makine ihracatı sürekli rekor kırıyor.” diyerek devam etti.
Karavelioğlu, Almanya’nın enerjide dışa bağımlılığının devam edeceği beklentisinin yapısal bir dönüşüm gerektirdiğini, bu dönüşümün küçük ve orta ölçekli işletmelerin hakim olduğu Alman makine sanayisinin daha fazla ithalat yapacağı anlamına geldiğini söyleyerek ”Ancak yeni durumdaki kilit faktör, yüksek teknolojili makinelerin ihracatıdır. Batı’da bir durgunluk korkusu birçok yatırımı beklemeye alabilirken, Yeşil Anlaşma’nın hedeflerine yönelik mevzuat çalışmaları devam ediyor. Nitelikli makinelere sahip hatlar bir şekilde revize edilmeye devam edilmelidir. Makine ve BT sektörlerimiz birlikte daha yakın çalışmalı ve işletmelerimiz dijital ve yeşil ürün ihracatı portföylerini sürekli olarak genişletmeli. Bu da ülkemizde enerji verimliliği ve kaynak çeşitliliği ihtiyacımızın hızla artacağı anlamına geliyor. ” dedi.